یکی از علل نارضایتی افراد در هنگام مراجعه به مراکز درمانی که منجر به اضافه شدن درد و رنج و ایجاد مشکلات در سلامتی میگردد،قصور و بی احتیاطی و سهل انگاری پزشک در رعایت نظامات و آیین نامه های پزشکی میباشد.
نحوه شکایت بابت قصور پزشک چگونه است؟
قبل از اینکه با نحوه شکایت از پزشک متخلف آشنا بشیم ،ابتدا به توضیح انواع قصور و بی مبالاتی پزشکی را توضیح میدهیم.
تخلفات پزشکی،تقصیر و قصور پزشکی به چه معناست؟
بصورت غیرعمدی و از روی بی مبالاتی،بی احتیاطی و یا حتی عدم داشتن مهارت و سواد کافی پزشکی،مرتکب اعمالی برخلاف وظایف خود میگردد که مجازات این اعمال خلاف قانون جنبه مدنی دارد. ولی در تقصیر پزشکی،پزشک بصورت عمدی و آگاهانه مرتکب فعل خلاف وظایف پزشکی خود میگردد و این تقصیر جنبه کیفری دارد.
تخلفات پزشکی شامل چه مواردی می شود؟
براساس قانون؛تخلفات پزشکی عبارت است از:
سهل انگاری،فریب دادن بیمار و جذب وی از طریق تبلیغات دروغین و خلاف واقع،فاش کردن اسرار بیمار،رعایت نکردن موازین شرعی و قانونی توسط پزشک،برخورد نامناسب و خلاف شأن کادر پرسنل پزشکی با بیمار،عدم پذیرش بیمار اورژانسی و ...
رسیدگی به ارتکاب تخلفات فوق در صلاحیت سازمان نظام پزشکی میباشد و مجازات هایی از قبیل محرومیت از اشتغال ،توبیخ کتبی،تعلیق پروانه طبابت و... را به دنبال دارد.
جرایم پزشکی شامل چه مواردی می شود؟
جرایم پزشکی شامل آن دسته از اعمالی میگردد که منجر به ورود آسیب های جسمی،روحی و روانی به بیمار،نقص عضو و یا حتی فوت وی میگردد.دادسرای جرایم پزشکی محل وقوع جرم،صلاحیت رسیدگی به این دسته از جرایم پزشکی را دارد که با تشکیل پرونده توسط بیمار و احضار پزشک متخلف و اخذ نظریات کارشناسی به پرونده رسیدگی و حکم مناسب صادر میکند.
برائت نامه از قصور پزشکی چگونه است؟
بطور کلی قبل از شروع به اقدامات لازم پزشکی در مراکز درمانی علی الخصوص اقدامات حیاتی نظیر عمل جراحی،از ولی قانونی بیمار یا شخص بیمار رضایت نامه ای با مضمون پذیرش مسئولیت خطرهای احتمالی گرفته میشود.البته این موضوع در مواقع اورژانسی که بیمار در حالت هوشیاری نیست انجام نمیگردد.
براساس این رضایت نامه کتبی،پزشک و کادر پزشکی خود را از تمام خطراتی که ناشی از مسئولیت آنان است مبرا و غیرمسئول میداند.به عبارت دیگر در صورت بروز خطرات که در برائت نامه ذکر شده ،بیمار یا ولی وی نمیتواند شکایتی علیه پزشک و تیم تحت نظر وی مطرح نماید.لازم به ذکر است این برائت نامه، در صورتی معتبر است که پزشک حین انجام وظیفه و درمان مرتکب ” تقصیر ” نشود.
مراجع شکایت از پزشک متخلف
در شهرهای بزرگ بدلیل تعدد پزشکی و تخلفات متعدد پزشکان دادسرای جرایم پزشکی تشکیل یافته است.روند رسیدگی بدین صورت است که پا شروع شکایت شاکی،پرونده به کمیسیون پزشکی ارجاع داده میشود و درصورتی که قصور پزشکی در این کمسیون ها تشخیص داده شود،پرونده را به دادگاه ارجاع میدهد و دادگاه با دعوت بیمار و پزشک جلسه رسیدگی برگزار میکند.
1- دادگاه عمومی
دادگاه های حقوقی به دلیل صلاحیت عمومی که دارند به هر موضوع از جنبه حقوقی و جزایی رسیدگی میکنند.البته این رویه اغلب در شهرهای کوجکتر اعمال میگردد.
2- شورای حل اختلاف
اگر میزان خسارت وارده از ناحیه پزشک کمتر از 20 میلیون تومان باشد،در شورای حل اختلاف بررسی میگردد.
3- سازمان تعزیرات حکومتی در موارد ذیل:
ایجاد مؤسسه پزشکی غیرمجاز توسط افراد بدون صلاحیت
ایجاد مؤسسه پزشکی توسط متخصصین بدون پروانه
خودداری بیمارستانها از پذیرش و ارائه خدمات اولیه لازم به بیماران اورژانسی
نکته حائز اهمیت این است که بررسی قصور پزشکی امری تخصصی است با اخذ نظریه کارشناسی از سازمان پزشکی قانونی یا سازمان نظام پزشکی احراز میشود. در صورت احراز تقصیر بودن پزشک معالج ، در صورت مطالبه بیمار ،در نهایت به پرداخت دیه محکوم می شود و از نظر جنبه عمومی به مجازات و یا مجازات های جایگزین حبس محکوم می شوند.
این موارد در ماده ۷۹ قانون مجازات اسلامی و آیین نامه مرتبط با آن پیش بینی شده است. لازم به توضیح اینکه قصور پزشکی از دید اصل شخصی بودن جرم، صرفا به خود پزشک و در نهایت در موارد خاص به مسئولین و کارشناسان فنی برمی گردد. لذا در اصل قصور برای سایر مدیران و رئیس بیمارستان مسئولیتی ایجاد نمی کند.
وکیل قصور پزشکی
مقصود از وکیل قصور پزشکی وکیلی است که، در دعاوی کیفری مربوط به جرایم پزشکی تخصص داشته و تمرکز وی در این حوزه می باشد. در نظر داشته باشید دعاوی پزشکی با توجه به پیچیدگی و ابهامت و سختی اثبات از دعاوی سخت می باشد و وکلای معدودی توانایی انجام ان را دارند. در صورتی که نیاز به وکیل متخصص دعاوی پزشکی دارید میتوانید ابتدا با وکلای وکیل تیک مشورت کنید. جهت مشاوره از طریق سامانه وکیل تیک ارتباط بگیرید.