سر و صدا، عدم رعایت بهداشت عمومی، نگهداری حیوانات خانگی در مشاعات و مسائلی از این دست از مصادیق جرم مزاحمت همسایه هستند که در صورت پیگیری و بسته به موضوع، مجازات مزاحمت همسایه و حکم آن ممکن است سه ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق باشد. جهت برخورد با جرم مزاحمت همسایه و نحوه شکایت از آن راهکارهایی از قبیل تذکر به همسایه، ارسال اظهارنامه قضایی، یا رجوع به محاکم قضایی با دلایلی چون شهادت شهود، صورت جلسه کلانتری و استشهادیه وجود دارد.
بر اساس ماده 132 قانون مدنی : « کسی نمی تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف بوده و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد .» منظور از ملک در این ماده، واحد اختصاصی و یا منزل مسکونی است که فرد یا افرادی در آن سکونت دارند اعم از آنکه مالک و یا مستاجر باشند.
به عنوان مثال گریه نوزاد، سروصدای نامتعارف محسوب نمی شود و شما نمی توانید بابت آن اعتراض یا طرح دعوا کنید، اما بر اساس قانون ، سر و صدا در آپارتمان نشینی، صدای بلند موسیقی یا برگزاری جشن و پایکوبی همراه با صدای بلند میهمانان در نیمه شب و مواردی مانند آن، رفتار غیر متعارف است.
حکم مجازات مزاحمت همسایه بر اساس ماده 618 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 بخش تعزیرات که اشعار میدارد: "هرکس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد."
در اولین گام برای شکایت از همسایه مزاحم من جمله شکایت از اذیت همسایه طبقه بالا استشهادیه ای تهیه کرده و آن را به امضای همسایگان برسانید .
از طریق تماس با پلیس 110 باید در مواقعی انجام گیرد که مزاحمت در قانون جرم محسوب شود، بنابراین در وضعیتی که همسایه شما میهمانی های مکرر با صداهای نابهنجار برگزار می کند و تا نیمه شب شما مجبور به تحمل سر و صداهای حاصل از آن هستید ، می توانید در زمانی که مهمانی در حال برگزاری است، با پلیس 110 تماس گرفته و از آن ها برای تنظیم صورت جلسه کمک بگیرید.