o هدف شـــروط ضمن عقــــد:
مهمـــترین هدف شروط ضمن عقد ایجاد بـــرابــــری در نهاد ازدواج است یعنی زوجین بدون اینکه غلبه یا حقی اضافـــهتر نسبت به طرف مقابـــل در اختیار داشته باشند رابــــطه را بصورت مســــاوی و در شرایط برابر شروع میکنند.
o زمان تنظیم شروط ضمن عقد:
زمان تنظـــیم میتواند همزمان یا بعد از وقــوع عقد باشد. پس نمیتوان شروط را قبل از عقد ثبت کرد. لازم به ذکــــر است که درج و امضای شـــروط در قباله ازدواج به تنهایی کافی نیست و بر اســــاس رویه قضــــایی این شروط حتماً باید در دفاتر اسناد رســـــمی بصورت سند رسمــــی ثبت و امضاء شود.
o شرط تحصیل:
شرط تحصیل از جمــــله شروطی است که در سنــــدهای ازدواج قید نشده است ولی زن و شوهـــــر میتوانند آنها را در سند ازدواج بگــــنجانند. اگرچه حق تحصیل از حقوق اساســــی هر فرد است اما برای پرهیز از مشــــکلات احتمالی عبارت"زوج، زوجه را در ادامــــه تحصیل تا هر مرحــــله که زوجه لازم بداند و در هرکجا که شرایط ایجاب نماید مخـــــیر میسازد"برای درج در ســــند ازدواج پیشنهاد میشود.
o شرط اشتغال:
مطابـــق قانون اگر شغل زن منافی با مصالح خانواده یا حیــــثیت شوهر یا زن باشد مرد میتواند همسر خود را از آن شــــغل منع کند. با توجه به اینکه امــــکان تفسیرهای مخــــتلف از این متن قانونی وجود دارد گنـــــجاندن عبارت"زوج، زوجه را در اشــــتغال به هر شغلی که مایــــل باشد در هرکجا که شرایط ایجاب نماید مخیر میکند" پیشنـــهاد میشود.
o شرط اجازه خروج از کشور:
مطابق قانون زنـــان متأهل فقط با اجازه کتبی همســــر خود میتوانند از کشور خارج شوند ولی برای این مـــنظور درج عبارت "زوج به زوجـــه وکالت بلاعزل میدهد که با هـــمه اختیارات قانونی بدون نیاز به اجـــازه شفاهی یا کتبی مجدد شوهر از کشــــور خارج شود. تعیین مدت، مقصد و شرایــــط مربوط به مسافرت به خارج از کشـــور به صلاحدید خود زن است" در عقدنامه پیــــشنهاد میشود.
o شرط وکالت مطلق زوجه در طلاق:
زن تنــــها در موارد بسیار خاص میتواند از همــــسر خود جدا شود. با شرط"زوج به زوجه وکالـــت بلاعزل با حق توکیل به غیر میــــدهد تا زوجه در هر زمان و تحت هر شرایطی از جانــــب زوج اقدام به مطلقه نمودن خود از قید زوجــــیت زوج به هر قسم طلاق، اعم از بائن و رجــــعی و خلع و مبارات، به هر طریــــقی اعم از اینکه اخذ یا بذل مــــهریه کند " زن این اجازه را دارد تا در هر زمــــان و به هردلیلی، خود مستقلاً از دادگاه تقاضــــای طلاق کند.
o شرط عدم حق زوج در طلاق دادن:
زن نمیتوانـــد در عقد ازدواج شرط کند که شوهرش حق نـــدارد او را طلاق دهد؛ زیرا مطابق ماده 1133 قانـــون مدنی مرد میتواند هر وقت بخــــواهد زن خود را طلاق دهد. بنابراین اختــــیار طلاق از قوانین آمــــره بوده و شرط مذکور باطل است. توجه شود زن نمیتوانــــد شرط کند که حق دادن طلاق با او باشــــد؛ زیرا قانون حق طلاق را منحــــصراً به شوهر داده و از قوانین آمره میباشد. بـــنابراین چنین شرطی باطل اســــت و صرفاً میتواند از جانب شوهر وکالــــت در طلاق بگیرد.
Ø آیا زمانی که طلاق به سبب تخلف زن از وظایف همسری باشد شرط تنصیف دارایی قابلیت اجراء دارد؟ خیر؛ زمانی که طلاق از سوی مرد باشد و به سبب تخلف زن از وظایف همسری نباشد زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او بدست آورده یا معادل آن را به زوجه منتقل کند.
Ø آیا زوجه میتواند در شروط ضمن عقد شرط عدم نزدیکی را قید کند؟ در عقد ازدواج زن و شوهر اهداف متعددی دارند که نزدیکی و یا رابطه زناشویی میان زن و شوهر تنها هدف ازدواج نیست و اصل بر مشارکت زوجین در طول زندگی مشترک و همدلی و هماهنگی آنان میباشد. به همین دلیل شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح بر خلاف مقتضای عقد ازدواج نبوده و شرط نامشروع نیز محسوب نمیشود.