برای داشتن جامعه ای امن و برقراری نظم و آرامش قانونگذار قوانین مختلفی را در نظر گرفته است، از جمله آنکه در مواد مختلف به حمل سلاح و مجازات آن پرداخته است. بر همین اساس قانونگذار دسترسی عمومی افراد به سلاح را فی نفسه موجب هرج و مرج و بر هم خوردن امنیت روانی جامعه دانسته و به کارگیری سلاح بدون مجوز را جرم انگاری کرده است و علت این جرم انگاری را می توان قدرت آسیب رسانندگی این وسیله و همچنین بروز صدمات و جنایات مختلف دانست
مقصود از سلاح و مهمات، انواع سلاحهای گرم و سرد جنگی و شکاری اعم از گلولهزنی و غیرگلولهزنی و مهمات مربوط به آنها است. اسلحه لیزری و آن دسته از شبه سلاحهایی که به دلیل مشابهت و کاربرد، قابلیت جایگزینی سلاح را دارند از حیث احکام مندرج در این قانون، حسب مورد تابع احکام سلاح گرم قرار میگیرند و سلاحهای آموزشی و بیهوش کننده تابع احکام سلاح شکاری میباشند.
طبق قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز، وارد کردن هر نوع سلاح، مهمات، اقلام و مواد تحت کنترل به کشور، خارج کردن آنها از کشور، ساخت، مونتاژ، نگهداری، حمل، توزیع، تعمیر و هرگونه معامله آنها بدون مجوز مراجع ذیصلاح جرم است و مرتکب به مجازاتهای مقرر قانونی محکوم میشود. در خصوص مجازات حمل سلاح غیرمجاز است، قانونگذار این رفتار را در ماده شش قانون مذکور جرمانگاری نمود است.
شرایط تشدید مجازات مرتکبین حمل سلاح؛
- در صورتیکه جرائم موضوع این قانون توسط گروه سازمان یافته اتفاق بیافتد، مجازات مرتکبین حسب مورد یک درجه تشدید میشود .
- هر گاه مرتکبین یا یکی از آنها مسلح باشد، حسب مورد مجازات، یک درجه تشدید میشود و چنانچه در برابر مأموران دولتی مقاومت مسلحانه نمایند، در صورتی که محارب شناخته نشوند، به حبس تعزیري از بیست و پنج تا سی سال محکوم خواهد شد.
مجازات عدم تمدید پروانه حمل سلاح:
داشتن سلاح و استفاده از آن طبق قانون با داشتن مجوز امکانپذیر است. بنابراین شخص دارنده سلاح موظف است بعد از منقضی شدن مجوز خود اقدام به تمدید آن نماید. مدت زمان مهلت تمدید مجوز حمل سلاح 3 ماه می باشد. لذا در صورتیکه فرد اقدام به تمدید نکند ، سلاح غیرمجاز بوده و فرد حمل کننده به جزای نقدی محکوم میشود و اما حکم به ضبط سلاح پیشبینی نشده است.