روزانه افراد در اماکن مختلف، شاهد فحاشی اشخاص نسبت به یکدیگر هستند. به سبب فحش دادن و ناسزا گفتن، حرمتها از بین میرود و چه بسیار کودکانی که شاهد چنین صحنههایی هستند و روح آنها آزرده میشود. همچنین مخاطب فحاشی نیز غالباً خود نیز در مقابل، اقدام به فحاشی میکند. کم بسیار افراد دیده میشود که در مقابل این بزه رایج در جامعه، صبر پیشه کنند و از لحاظ قانونی اقدام کنند.
طبق مواد 608 و 609 قانون مجازات اسلامی - بخش تعزیرات مصوب سال 1375 اصلاحی سال 1403؛ استعمال الفاظ رکیک و قبیح نسبت به دیگران، جرم فحاشی را محقق میکند. اگر شخصی که مخاطب فحاشی قرار گرفته ناراحت نشود باز هم جرم فحاشی به منصه ظهور خواهد رسید. بکاربردن الفاظ رکیک نسبت به درگذشتگان جرم نیست ولی اگر نوعی توهین به بازماندگان باشد جرم به وقوع میپیوندد. همچنین فحاشی باید به شخص معین باشد. بنابراین اگر بطور کلی به گروهی فحاشی شود جرم محقق نخواهد شد.
با اثبات جرم فحاشی از طریق ادله اثبات وقوع جرم مانند شاهد و سند، فرد مرتکب بنا به نظر قاضی رسیدگیکننده پرونده، از بیش از 200/000/000 ریال معادل بیست میلیون تومان الی 800/000/000 ریال معادل هشتاد میلیون تومان، جزای نقدی در حق صندوق دولت محکوم خواهد شد. جرم فحاشی از جمله جرایم قابل گذشت است که بر همین مبنا، با استرداد شکایت از سوی شاکی، پرونده مختومه میشود و مجرم از مجازات معاف خواهد شد.
اگر فردی که مخاطب الفاظ رکیک قرار میگیرد سِمَت دولتی داشته باشد و در حال انجام وظیفه یا به سبب آن مورد فحاشی قرار گرفته، مجازات فرد مرتکب تشدید خواهد شد. بنابراین مرتکب با توجه به شرایط جرم، به حبس « 45روز تا 3ماه » یا شلاق تعزیری « 74ضربه » یا جزای نقدی « 6/600/000 ریال معادل ششصد و شصت هزار تومان الی 82/500/000 ریال معادل هشت میلیون و دویست و پنجاه هزار تومان » محکوم خواهد شد.
هنگامی که فحّاش از الفاظ رکیکی استفاده کند که حاوی نسبت دادن زنا یا لواط به فرد مخاطب باشد به مجازات 80 ضربه شلاق حدی محکوم خواهد شد که غیرقابل تخفیف میباشد. همچنین شخص دارای سوء پیشینه کیفری خواهد شد و به مدت 2 سال از حقوق اجتماعی مانند استخدام در دستگاههای دولتی محروم خواهد شد.
آیا اگر فردی دیوانه باشد و به او دیوانه گفته شود، شخص مرتکب، مجازاتی دارد؟ خیر؛ در صورتی که فرد مجنون باشد و خطاب به او دیوانه گفته شود مرتکب، جرمی انجام نداده است.