مزاحمت تلفنی چیست
مزاحمت تلفنی عبارت است از اینکه فردی با عمد و آگاهی و سوءنیت بهوسیله تلفن یا سایر دستگاههای مخابراتی موجب اذیت و آزار و سلب آسایش اشخاص گردد. هرگونه مزاحمت برای اشخاص از طرف قانونگذار محترم جرم شناخته و در صورت اثبات مستوجب مجازات است.
انواع مزاحمت تلفنی
مزاحمت تلفنی بهطرف مختلف ارتکاب مییابد و رایجترین آن موارد زیر است:
· فوتکردن، سکوت بیوقفه، سوت کشیدن، ایجاد اصوات غیرمتعارف در گوشی تلفن طرف مقابل.
· توهین و فحاشی با استفاده از تلفن و استعمال الفاظ رکیک و قبیح.
· اعلام اخبار غیرواقعی و ناگوار جهت ایجاد ترس در طرف مقابل.
معمولاً افراد مزاحم جهت شدت اذیت و آزار در ساعات استراحت و نیمهشب اقدام به ایجاد مزاحمت مینمایند که در برخی اوقات باعث ورود خسارت مالی و جانی غیرقابلجبران خواهد شد.
به طور مثال این مزاحم تلفنی با سوءنیت و آگاهی با استفاده از تلفن و تماس به مخاطب و بهدروغ خبر فوت یکی از اعضای خانواده طرف مقابل را به او میدهد که برخی از این مزاحمتها حتی منتهی به عارضه قلبی و عارضه مغزی و در نهایت مرگ شده است.
مرجع صالح رسیدگی به جرم مزاحمت تلفنی کجاست؟
در جرم مزاحمت تلفنی دادگاه کیفری دو از نظر ذاتی صالح به رسیدگی است و باتوجهبه مواد ۳۱۰ و ۳۱۱ قانون آیین دادرسی کیفری محل وقوع جرم تعیینکننده صلاحیت محلی مرجع صالح رسیدگی است و با عنایت به رأی وحدت رویه شماره ۷۲۱ دیوان عالی کشور دادگاه محل حصول نتیجه ( مزاحمت ) صالح به رسیدگی است.
بنابراین، شاکی برای اقدام قانونی باید به دادسرای محل سکونت خود مراجعه کند.
موضوع قابلذکر در این جرم این است که اگر مزاحم تلفنی ضمن مزاحمت، مبادرت به توهین و فحاشی هم کرده باشد، شخص زیاندیده میتواند تقاضای اعادهحیثیت نیز بنماید.
مجازات مزاحمت تلفنی چیست
مطابق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی مجازات مرتکب جرم مزاحمت تلفنی علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات در صورت شکایت شاکی حبس از یک تا ۶ ماه خواهد بود. همچنین جرم مزاحمت تلفنی نیز سابقاً از جمله جرایم غیرقابلگذشت بوده؛ اما مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال ۱۳۹۹ جرم مزاحمت تلفنی در لیست جرایم قابلگذشت قرار گرفته است.مجازات خاص مزاحمت تلفنی از طریق شرکت مخابرات چیست؟
در این زمینه مادهواحده قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران مصوب سال ۱۳۶۶ تصریح میکند هر کس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله مزاحمت دیگری قرار دهد یا با عمد و سوءنیت ارتباط دیگری را مختل کند،
برای بار نخست پس از کشف، ارتباط تلفنی او به مدت یک هفته همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم پرداخت هزینههای مربوطه خواهد بود.
برای بار دوم، ارتباط تلفنی او به مدت سه ماه همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم پرداخت هزینههای مربوطه و تقاضای مشترک خواهد بود
برای بار سوم، شرکت، ارتباط تلفنی وی را به طور دائم قطع و اقدام به جمعآوری منصوبات تلفن کرده و ودیعه مشتری را پس از تسویهحساب مسترد خواهد کرد.