تقسیم نامه ارث
تقسیم نامه ارث
اشخاص می توانند نسبت به تمامی اموال خود وصیت نموده و سهم الارث هر یک از ورثه را تقسیم نمایند .
اما در اغلب موارد ،متوفی توصیه و دستوری جهت تقسیم سهم وراث بعد از خود به جای نگذاشته، وراث باید طبق قوانین و مقررات کشور بعد از گرفتن گواهی انحصار وراثت نسبت تقسیم سهم الارث خویش اقدام نمایند.
در صورتی که توافقی فی مابین وراث جهت تقسیم ماترک وجود نداشته باشد،یکی از وراث با وجود عدم اختلاف می تواند خواهان تقسیم اموال متوفی باشد،اولین اقدام ایشان اخذ گواهی انحصار وراثت و بعد از ان تقدیم دادخواستی مبنی بر تقسیم ترکه علیه وراث دیگر می باشد.
وصیت متوفی بیشتر از ثلث اموال نسبت به یکی از وراث نیازمند توافق و رضایت وراث دیگر میباشد در غیر اینصورت محروم نمودن شخصی از ترکه (سهم الارث) امکان پذیر نیست.
این متن قانونی (تقسیم نامه)نوعی عقد صلح است که فی ما بین وراث تنظیم می گردد و مانند هر قرارداد دیگری نیازمند تخصص در حوزه مسایل حقوقی است.
تنظیم تقسیم نامه میان شرکاء باید رضایت وجود داشته باشد در غیراینصورت شریکی که مخالف است ،می تواند از طریق اداره ثبت یا دادگاه نسبت به تقسیم و افراز مال اقدام نماید.
در تنظیم این متن قانونی فی مابین شرکاء اگر سهم شریکی به اشتباه واقع شده یا عیبی در ان باشد.این تقسیم نامه باطل میباشد.
در رابطه بااعتبار تقسیم نامه عادی ارث، به موجب ماده ۱۰ ق مدنی،تنظیم ان دارای اعتبار و نافذ است و هیچ یک از وراث نمی توانند ان را برهم بزنند، مگر اینکه در صورت وقوع دعوی حقوقی نسبت به تقسیم نامه رسمی، امکان انکار ان وجود داشته و می توانند برای ابطال ان اقدام نمایند.
در مواردی میان شرکاء و مالکین ، تعدادی برخلاف موافقت خود عمل کرده و برای ثبت تقسیم نامه به صورت قانونی عمل نمی کنند ، سایر شرکاء می توانند با تنظیم دادخواست تنفیذ تقسیم نامه از طریق دادگاه اقدام نموده و الزام سایرین را بخواهند و در چنین حالتی هیچ از شرکاء نمیتوانند از پذیرش ان سرپیچی کنند و در کوتاهترین زمان ممکن ان را به مرحله اجرا بگذارند.
امیدوار هستم مطالب پیش رو مفید واقع گردد.