مشغول کار روزانه خود هستید که ناگهان پیامکی از طرف بانک شما را غافلگیر میکند؛ پولی به کارت شما واریز شده که نه میدانید بابت چیست و نه حتی واریزکننده را میشناسید! شاید با خود بگویید آب نطلبیده مراد است... اما طولی نمیکشد که از طرف واریزکننده یا حتی بانک با شما تماس گرفته میشود و از شما درخواست میکنند تا مبلغ مزبور را به ایشان «برگردانید»! این دقیقاً زمانی است که امکان دارد ناخواسته و با سهلانگاری، متهم به شراکت در کلاهبرداری با فردی شوید که حتی او را نمیشناسید!
چگونه ممکن است شریک جرم کسی باشم که حتی او را نمیشناسم؟!
تصور کنید یک کلاهبردار پولی را از دیگری مطالبه کرده و برای اینکه ردی از خویش بر جای نگذارد، شماره کارت شما را به مالباخته داده است تا پس از اطمینان از واریز پول، با شما تماس گرفته و با طرح این ادعا که پول را خودش اشتباهاً به کارت شما واریز کرده است، شما را قانع کند تا پول را به او برگردانید... حال شما چه میکنید؟! آیا از استرداد مبلغ خودداری میکنید؟ اگر حق با او باشد چه؟! یا اینکه با او همکاری مینمایید؟! اگر بعدا به عنوان شراکت در کلاهبرداری تحت تعقیب قرار گرفتید چه؟!!
بهترین واکنش با اینگونه تماسها چیست؟!
در این مواقع بهترین و مطمئنترین راهکار، واریز پول به همان کارتی است که پول از آن کارت به حساب شما واریز شده است، نه کارت یا حسابی که تماسگیرنده یا حتی بانک به شما اعلام میکند؛ در غیر اینصورت ممکن است به همکاری(شراکت) در کلاهبرداری یا حتی پولشویی متهم شوید!
هشدار: ممکن است کلاهبرداران در برابر مقاومت شما برای عدم واریز پول به حساب دیگری غیر از کارت مبدأ، داستانهای غمانگیزی نیز برایتان مطرح نمایند تا شما را وادار به همکاری با خود نمایند؛ مثلا بگویند کارتی که از آن اشتباها به حساب شما واریز شده، هم اکنون در دسترس شان نیست یا حتی در سهری دیگر است و در حال حاضر نیز پر موقعیتی حساس مثل بیمارستان هستند و نیاز مبرمی به این پول دارند و اگر شما این پول را به حساب ثالث واریز ننمایید، جان یک انسان به خطر خواهد افتاد! اما مراقب باشید؛ شاید آن کسی که در معرض خطر است خود شما باشید...
آگاه و پیروز باشید!
محمدعلی درریز
وکیل پایه یک دادگستری